dinsdag 18 oktober 2016

Quiche Légumes
















Een groentequiche, een hartige taart zonder eieren en kaas…
Is het mogelijk? En is het lekker?
Beide vragen kan ik met een volmondig ja beantwoorden. De groentequiche volgens onderstaand recept is hartig, smeuïg en een lekker alternatief wanneer je geen zuivelproducten en/of eieren wilt eten. Ik heb de quiche geserveerd aan omnivoren, carnivoren en herbivoren en allen vonden 'm zeer smakelijk. 
Voor deze taart gebruik ik 450 gram groenten. Kies wat je lekker vindt en kies groenten van het seizoen. Met dit recept kun je eindeloos variëren, ook door het gebruik van verschillende kruiden. 

Korstdeeg
200 gram bloem
1 tl zout
100 gram harde margarine*
3 el koud water

Doe de bloem met het zout in een kom. Snijd de margarine met twee messen door de bloem. Vermeng margarine en bloem verder met je handen. Voeg het water toe en kneed het deeg tot alle ingrediënten zijn opgenomen en er een soepel deeg ontstaat. Leg de deegbal 30 minuten in de koelkast.

Vulling
450 gram groenten (in deze quiche: bosui, wortel, paprika, champignons en bleekselderij)
400 gram kikkererwten (pot of blik)
2 tl gedroogde kruiden (rozemarijn, tijm, oregano)
1 teen knoflook
1 el olijfolie
Pakje gerookte tofu
250 ml amandelmelk
75 gram kikkererwtenmeel
1 el gist
1 el maïzena
bosje verse kruiden (in deze quiche: basilicum)
zout en peper
2 el paneermeel
50 gram (cashew)noten.

Doe de kikkererwten in een vergiet en laat ze 5 minuten uitlekken. Maak een marinade van de olijfolie, gedroogde kruiden en de uitgeperste knoflook. Doe de kikkererwten in een ovenschaal, meng de marinade erdoor en gril de kikkererwten ongeveer 15 minuten in de oven. Als ze gaan ploppen (net als popcorn) mogen ze eruit. Laat ze afkoelen.
Snijd alle groenten in kleine stukjes. Wok of bak de gesneden groenten in een pan beetgaar en laat afkoelen in een vergiet. Dat voorkomt dat er niet teveel vocht in de quiche komt. 
In de keukenmachine gaan vervolgens de tofu in stukken, amandelmelk, gist, maizena, kikkererwtenmeel en de verse kruiden. Laat de machine draaien tot een egale massa is ontstaan. Breng op smaak met zout en peper.

De deegbal mag uit de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht of tafel. Rol tot een ronde lap, net zo groot dat het deeg de bodem en zijkanten van een grote springvorm kan bedekken. Bekleed vervolgens de springvorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en bestrooi deze met paneermeel. Doe eerst de kikkererwten in de vorm en daarna de groenten. Giet het mengsel uit de keukenmachine over de groenten in de bakvorm en strooi de noten erover. Bak de quiche in de oven 45 minuten op 180 graden.

Bij deze quiche heb ik een salade Caprese gemaakt. Met gemarineerde champignons in plaats van mozzarella. Maak een marinade van olijfolie, balsamicoazijn, ahornsiroop en wat zout en peper. Snijd de champignons in dunne plakjes. Meng de marinade door de plakjes champignons en laat 1 uur intrekken. Daarna de salade opmaken met gesneden tomaten en verse basilicum. 


* ik heb goede ervaringen met de biologische margarine van Remia en de margarine van Bertolli (met wikkel).





Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen